БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УКРАЙНА СПРЯ ЕДНА ТРЕТА ОТ ГАЗА КЪМ ЕВРОПА

Цената на газа на европейските борси скочи веднага

Украйна спря транзита на руски газ през ключов транзитен пункт, през който минава трета от синьото гориво за Европа. Спирането на газовия поток към Европа се случва за първи път от началото на войната. Цената на газа на европейските борси скочи веднага.

Украинският газов оператор съобщи, че спира поради извънредни обстоятелства разпределителната станция Сохрановка в източната част на страната, през която минава трета от руското синьо гориво за Стария континент. По-рано руската армия съобщи, че е поела под контрол цялата Луганска област, където се намира обектът.

Украинците твърдят, че предприемат опити да пренасочат газовия поток през друга компресорна станция в съседната Сумска област, докато от руския "Газпром" са категорични, че такова пренасочване е технически невъзможно. От руския гигант припомниха, че изпълнява изцяло всички задължения към европейските потребители и доставя газ в съответствие с приложимите споразумения, а транзитните услуги се заплащат.

Украйна продължава да бъде основният транзитен маршрут за доставки на руски газ за Европа дори след като Русия нахлу в страната на 24 февруари.

Новината доведе до поскъпване на природния газ в Европа през следобедна търговия до над 100 евро за мегаватчас. Преди новината цента беше около 92-93 евро.