БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УНГАРИЯ НЯМА ДА ПОДКРЕПИ ПЕТРОЛНИ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

Будапеща настоява, че унгарците няма да плащат цената за войната в Украйна

Будапеща настоява, че унгарците няма да плащат цената за войната в Украйна. Унгарският външен министър Сиярто припомни позицията на правителството, че няма да подкрепи в сегашния им вид предлаганите от Европейската комисия петролни санкции срещу Русия.

Петер Сиярто припомни, че унгарците по никакъв начин не са виновни за избухването на бойните действия в Украйна. Ако Европейската комисия възнамерява да наложи ембарго върху руския петрол, тя трябва да гарантира, че това няма да засегне населението или енергийната сигурност на страната.

"Ако петролното ембарго, което е част от шестия пакет от санкции на Европейската комисия, бъде прието в настоящия си вид, Унгария няма да може да получи суровия петрол, от който се нуждае, за да поддържа икономиката си. Правителството ще приеме предложението само ако Комисията предложи решение на създадения от нея проблем", заяви външният министър на Украйна Петер Сиярто.

Външният министър припомни, че унгарските петролни рафинерии ще трябва да бъдат технически модифицирани за различен от руския петрол, което ще струва около половин милиард евро и ще отнеме години. Ако Унгария трябва да внася суров петрол от източници, различни от Русия, цените на горивата ще се повишат с 55 до 60 процента. Сиярто добави още, че членовете на ЕС са се договорили в Париж преди няколко месеца, че всяка стъпка за намаляване на зависимостта от руската енергия ще трябва да вземе предвид специфичното положение на всяка страна.