БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УНГАРИЯ УДЪЛЖИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

УНГАРИЯ УДЪЛЖИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Унгарският парламент одобри удължаването на извънредното положение с още 90 дни

Унгарският парламент одобри удължаването на извънредното положение с още 90 дни поради пандемията на коронавируса, през което време властите могат да вземат мерки като вечерен час. От парламентарната трибуна премиерът Виктор Орбан заяви, че решението е взето включително и заради това, че Европейската агенция по лекарствата твърде бавно сертифицира нови ваксини в Европейския съюз.

При гласуване в понеделник вечерта 133 депутати от дясното мнозинство гласуваха „за“, а 55 бяха против удължаването, съобщиха медиите.

Това е вторият път, когато правителството на премиера Виктор Орбан удължава извънредното положение, след като то беше обявено за първи път през ноември за 15 дни. Тогава опозицията гласува за.

Противниците на възобновяването в понеделник казват, че Орбан злоупотребява с властта си, позволявайки на корупцията да се разпространи и университетът да загуби независимостта си.

Извънредното положение позволява на властите да затворят ресторанти и културни институции и да наложат комендантски час от 20 до 5 сутринта.