БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Унгария заяви, че няма да подкрепи ядрените санкции на ЕС срещу Русия

Унгария заяви, че няма да подкрепи ядрените санкции на ЕС срещу Русия

Според унгарския външен министър Петер Сиярто подобен ход би нанесъл "големи щети" на страната му и би нарушил нейната "енергийна сигурност"

Унгария няма да подкрепи санкциите на ЕС, които ще ограничат сътрудничеството с Русия в ядрената област. Това съобщи в понеделник шефът на унгарското външно министерство Петер Сиярто в разговор с репортери по време на почивката на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

„Унгария няма да подкрепи никакви санкционни мерки, които по някакъв начин биха ограничили ядреното сътрудничество с Русия“, каза Сиярто, чиято реч на пресконференцията беше излъчена по телевизионния канал M1.

Министърът отбеляза, че "Европейската комисия, съвсем очевидно, е започнала да разработва десетия пакет от санкции". Въпреки това Унгария предупреди, че няма да подкрепи никакви предложения, "ако включват ограничения върху ядреното сътрудничество с Русия", каза Сиярто. „Това би означавало огромни щети за страната ни и нарушаване на нейната енергийна сигурност“, подчерта той.

„Дадох ясно да се разбере, че ядрената енергия е необходима за снабдяването на Унгария с енергия“, каза външният министър и припомни, че АЕЦ „Пакш“, която използва руско ядрено гориво, произвежда половината от електроенергията в страната. „Без атомната електроцентрала Paks сегашното енергийно снабдяване на Унгария би било невъзможно. Точно както без изграждането на нови блокове на атомната електроцентрала Paks ще бъде невъзможно да се гарантира сигурността на енергийните доставки на Унгария през следващите десетилетия“,  каза Сиярто.