БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УНГАРСКИЯТ АНТИ-ЛГБТ ЗАКОН, КОВИД-19, МИГРАНТИТЕ И ТУРЦИЯ - ОСНОВНИ ТЕМИ НА СРЕЩАТА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ НА ЕС

България е представена от президента Румен Радев, който в Брюксел, заедно със своите колеги ще обсъжда и отношенията с Турция, общата политика за справяне с последиците от коронавируса, миграцията и готвените срещу Беларус санкции

Лидерите на двудневната среща ще обсъдят също предложението на Франция и Германия за среща на високо равнище на Евросъюза с руския президент Владимир Путин в опит да подобрят отношенията между Москва и държавите от общността, особено след гласуваните от Европа санкции срещу Русия.

ЕС и Русия се скараха и за Украйна и Беларус, обвинявайки се взаимно в разпространение на дезинформация и заплаха за сигурността и стабилността в Източна Европа, последваха и обвинения за намеса в изборите в Киев и Минск.

По другата спорна тема - отношението в Европа към различните сексуалности, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен остро критикува унгарския анти- ЛГБТИ закон, като заяви, че това е „ясно дискриминира хората въз основа на сексуална ориентация“. Тя добави, че изпълнителната власт на ЕС обмисля съдебни действия срещу правителството на Унгария за нарушаване на основните европейски ценности.

Повече от половината от страните от ЕС, включително Германия, Франция, Италия и Испания, са подписали съвместна декларация, изразяваща "сериозна загриженост" относно унгарското законодателство.

От своя страна унгарските власти заявиха, че законът предпазва децата и не е дискриминационен, а критиците просто не са си направили труда да го прочетат подробно.