БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

"УОЛСТРИЙТ ДЖЪРНЪЛ": БАЙДЪН ЩЕ ПРИЗНАЕ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

От няколко седмици насам комисията по външни отношения на Сената на САЩ призовава Байдън да признае арменския геноцид

Президентът на САЩ Джо Байдън ще признае официално арменския геноцид в Османската империя от 1915 година, пише "Уолстрийт Джърнъл", позовавайки се на високопоставени, но анонимни американски служители. Неговият предшественик Доналд Тръмп отказа да го направи, страхувайки се от влошаване на отношенията с Турция.

От няколко седмици насам комисията по външни отношения на Сената на САЩ призовава Байдън да признае арменския геноцид.

"Господин президент, сега е във вашата власт да прекратите десетилетията на отричане и така да осмислете изказването си миналата година, когато признахте геноцида над арменците и казахте, че „мълчанието е съучастие“. Като кандидат и сега като президент вие говорите за правата на човека. Говорили сте за Америка, която води не по примера на нашата сила, а по силата на нашия пример. Ако този принцип има значение, не можем да се откажем от него", заяви Адам Шиф, конгресмен.

Според източниците на "Уолстрийт Джърнъл", Байдън възнамерява да признае като геноцид депортирането и кланетата на арменци в Османската империя през 1915 г..

Байдън вероятно ще използва думата „геноцид“ като част от становище на 24 април, когато по света се почита паметта на жертвите.

По време на властването си , бившият президент на САЩ Доналд Тръмп нарече събитията от 1915 г. „голямо зверство“, но се въздържа от думата „геноцид“. Конгресът на САЩ неведнъж е приемал резолюции, в които се предлага признаването на изтреблението на арменците в Османската империя като геноцид, но американската администрация не предприема тази стъпка, страхувайки се от влошаване на отношенията с официалния съюзник на Щатите в НАТО Турция.