БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ В РСМ ОФИЦИАЛНО ПОДКРЕПИ ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

И днес пред сградата на правителството в Скопие се очакват протести

Управляващият Социалдемократически съюз на Северна Македония единодушно подкрепи френското предложение за започване на преговори на страната за членство в ЕС. Опозицията разкритикува решението като заплашващо македонската идентичност. И днес пред сградата на правителството в Скопие се очакват протести.

Социалдемократите съобщават, че "решението е взето в полза на държавните и национални интереси, както и на стратегическите цели за членство в ЕС". С това си решение на практика партията на премиера Димитър Ковачевски одобрява започването на преговори за пълноправно членство в ЕС съгласно предложената Преговорна рамка от 30-ти юни от страна на Франция. Същевременно партията припомни позицията си, че не може да преговаря с Брюксел по въпросите за езика, идентичността, както и на историческите и културни специфики на македонския народ.

Основният коалиционен партньор в правителството на СДСМ Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети категорично подкрепи френското предложение. В парламента само депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата "Левица" са против предложението.

За днес е обявен протест, организиран от опозиционните партии, които смятат, че това предложение на преговорна рамка е "българизация и асимилация" на страната. Те призовават за отхвърляне на предложението, което нарекоха ултимативно, и призоваха гражданите за национално обединение срещу него.