БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДОВОЛНИ, ЧЕ СИТУАЦИЯТА СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА, "ВЕЧЕ Е СПОКОЙНА"

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДОВОЛНИ, ЧЕ СИТУАЦИЯТА СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА, "ВЕЧЕ Е СПОКОЙНА"

В пленарната зала от БСП повториха петте стъпки за преодоляване на водната криза у нас, които в понеделник огласи лидерът на социалистите Корнелия Нинова

Нов почин да се претупат важните дебати в обществото приложиха днес депутатите от управляващото мнозинство в парламент - привидно поемат инициативата за дебат по даден проблем, но по традиция удавят проблема в същия този дебат.

Това стана по казуса с наводненията от последните дни. По искане на ГЕРБ в парламента бяха извикани четирима министри - на вътрешните работи, на енергетиката, на икономиката и на околната среда и водите, щкоито да изяснят причините и последствията от наводненията в страната.

Близо 3 часа министрите с равен тон посочиха за виновник само и единствено климатичните промени, както и задръстените от битови и други отпадъци корита на реките. Техните ведомства си били свършили работата перфектно.
Депутатите от БСП, обаче, видимо вгорчиха комфорта на министрите при изслушването им.

На всички въпроси на опозицията, осветяващи аспекти от държавното безхаберие, министрите докладваха, че всичко е наред, само дето бил паднал твърде много дъжд.

С убийствена ирония Крум Зарков определи изслушването на министрите като протяжен фарс, в който всеки български гражданин е разбрал едно, че то е пълната демонстрация на абсолютната правителствена безпомощност по темата за водите: " В продължение на повече от 2 часа и половина тук се говори спокойно и с равен тон за неща, които сякаш са нормални. Сякаш е нормално една страна само за няколко седмици и месеци да мине от заплаха за суша - в заплаха за наводнения. От истинска суша - до наводнение. От безводие - до цунами. Сякаш е напълно нормално хората половината час от годината да се чудят дали ще им потече вода от чешма, а в другата част от годината да се чудят дали ще им се наводнят холовете и мазетата".

"Това било като видите ли, ако хората си сипят сами в сифоните много, щяло да прелее. Каква е разликата? Ако някой влезе сам в банята си и си пусне всичките наведнъж чешми и сифона не поеме и се наводни, той е виновен. Отговорен е за собствената си глупост. А кой е отговорен за глупостта, която прави така, че този някой си спи спокойно в къщата и водата в язовира му е отмита. Кой е навъртял тези чешми, кой е наводнил тези сифони. По-лошо министър Димитров направи признание, което само по себе си изисква разследвания и най-висша степен на политическа отговорност", каза още Крум Зарков.

Зарков. попита риторично дали притесненията на министрите не са заради информацията му, че ще има населени места без вода, дали в тази обстановка всеки се страхува, че във всеки един момент ще му почука прокуратурата на вратата. "Боклуците в коритата са една метафора на реалната политическа обстановка...колкото по-бързо излезнат, толкова по-добре", завърши Зарков.

В пленарната зала от БСП повториха петте стъпки за преодоляване на водната криза у нас, които в понеделник огласи лидерът на социалистите Корнелия Нинова: водите да са със статут "национално богатство, елемент на националната сигурност и това да е отговорност на един министър или вицепремиер. Да се изградят наново "Напоителни системи", ревизия на всички концесии на язовирите и прекратяването на нередовните, бърза и пряка отговорност на концесионерите, както и на отговорните държавни служители - виновници за случилото се още следващите няколко дни. Отделно трябва бързо да се отпуснат средства на общините за почистване на реките и уличните шахти. А това, че всичко това не е направено досега, няма никакво извинение, заключи Зарков.


Автор: БСТВ новини
49461709_584883915282887_224421644762873856_n_61b2d9c8fc5f660f4e533ac978e80fbd.png