БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СНЕХА ОТГОВОРНОСТ ОТ БОРИСОВ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ИЗБОРИТЕ И Я ВМЕНИХА НА ЦИК

Депутатите от БСП гласуваха против приетите текстове

Част от приетите на първо четене разпоредби предвиждат при провеждане на избори през 2021 г,. по време на извънредна епидемична обстановка, ЦИК да изработи правила за организацията на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на членовете на избирателни комисии. На дебата в правната комисия депутатите от БСП посочиха , че с промените правителството снема от себе си отговорността и я качва на раменете на ЦИК.

На заседанието нямаше нито представител на Министерския съвет, нито на ЦИК.

Най-вероятно и твърде удобно заради променения час на заседанието. То беше насрочено за 14.30 часа в сряда. Но внезапно беше „дръпнато” почти с два часа по-рано – в 11.40 часа и това удобно осигури неприсъствието на ключови институции, свързани с изборния процес.
В крайна сметка ЦИК изпрати своя позиция по законопроекта, в която ясно се казва, че комисията не е съгласна с решенията на управляващите депутати. Но дори това не спря мнозинството на властта да прокара предложението си, с обяснението, че съвършени закони нямало , и с уговорката, че щели и поправки да внасят между първо и второ четене.