БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО ПРИЗОВА ГЕШЕВ ДА ПОСЛЕДВА ЦАЦАРОВ С ОСТАВКА

Това стана с обща политическа декларация на "Продължаваме промяната", „БСП за България“, "Има такъв народ" и "Демократична България"

Четирите партии от управляващата коалиция поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. Това стана с обща политическа декларация на "Продължаваме промяната", „БСП за България“, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Декларацията бе изчетена от парламентарната трибуна на Народното събрание днес, ден след като стана ясно, че председателят на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров ще подаде оставка от сегашната си позиция на 1 март.

"Коалицията като отчита, че системната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се различават от ЕС, като отчита констатациите на институциите на ЕС - редица доклади, загриженост за корупция по високите етажи, след скандала "Апартаментгейт", аферата с къщите за гости, Росенец, като отчита принципната позиция в Националния план за възстановяване и устойчивост, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия, като отчита ниските нива на доверие в главния прокурор и масовите протести, като отчита бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, което доведе до санкции по "Магнитски", като отчита казусът "Осемте джуджета", като отчита избирателното активиране на ръководството на прокуратурата, като обръща внимание на редица политически изказвания на главния прокурор, като подчертава злоупотреба с власт и нахлуването на президентството, като подчертава, че Специализираната прокуратура да поиска СРС за опозиционни лидери и граждани, като отбелязва, че във ВСС е поискано освобождаване на главния прокурор, в българската прокуратура работят и много достойни професионалисти, като отчита, че към настоящия момент липсват други механизми, призовавам главния прокурор да подаде оставка".

Последва и коментар от Обвинител №1:

По-късно от Държавното обвинение излязоха с декларация и ето част от нея:

Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022 г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.