БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО В НС ПУСНА СКАНДАЛНАТА КАПИТАЛИЗАЦИЯ НА ЧАСТЕН ТРЕЗОР С ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА

Така Българската банка за развитие купи 70% дял от Първа инвестиционна банка и вля в частния трезор, свързван с депутатата от ДПС Делян Пеевски, 140 млн. евро

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила едва 140 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро. Именно това обстоятелство наложи спешното вливане на капитали в частната банка с цел влизането на страната ни в „чакалнята“ за еврозоната.
За скандалната капитализация на частната Първа инвестиционна банка с държавни средства се чу миналия юли, когато под прозорците на властта се разгоря национален протест, пламнал заради нахлуването на спецпрокуратурата в Президентството.

Скандализиран от масовите протести срещу Борисов и поставен постфактум пред сделката между ББР и ПБ, както и по настояване на БСП, парламентът сформира в края на юли временна комисия, която да изготви доклад по предстоящото вливане на държавни средства в частния трезор. Едва днес 6 месеца по-късно, докладът комисията влезе за разискване в пленарна зала. А междувременно и КЗК разреши сделката.

Днес скандалът пламна с нова сила в парламента. Според комисията сделката била - цитирам: "стратегическа инвестиция, свързана с разширяване на оперативния потенциал на ББР, а не спекулативна транзакция в търсене на финансов ефект." Депутатите от БСП, участвали в комисията, са подписали доклада с особено мнение. Според проф. Румен Гечев - заради изумителни несъответствия между представените от правителството на Борисов факти за целесъобразността на сделката и търговското право.

"За" доклада гласуваха 102 народни представители, БСП беше твърдо "против" - гласуваха 59 народни представители, "въздържа се" само 1.