БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН: ЕВРОПА ПОСРЕЩНА ПАНДЕМИЯТА КАТО ИСТИНСКИ СЪЮЗ

Европейският съюз е обединен и се бори успешно с пандемията

Европейският съюз е обединен и се бори успешно с пандемията. Това беше основното послание от речта на председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен в Страсбург за състоянието на организацията. Тя е уверена, че Европа е посрещнала най-голямата криза от десетилетия като истински Съюз.

Фон дер Лайен изтъкна , че днес Европа е начело на имунизацията в световен мащаб. Тя направи сравнение с миналата година, когато не е било ясно дали ще има ваксина срещу коронавируса.

"Доставихме над 700 милиона дози ваксини на европейците. Доставихме толкова и на останалата част на света. Ние сме единственият регион на планетата, който постигна такива резултати. Пандемията е маратон. Постигнахме резултати, защото работихме като европейци".

Същевременно тя предупреди, че има "тревожни" различия между отделните страни членки в процеса на ваксиниране. Но и че има решение.

 

"Осигурени са допълнително близо два милиарда допълнителни дози. Това е достатъчно за нас и нашите съседи, ако има нужда от подсилваща имунизация. Така че нека направим всичко възможно това да не се превърне в пандемия за неваксинираните".

Председатеят на Комисията обърна внимание и на другите въпроси пред Европейския съюз, като процеса на присъединяването на страните от Западните Балкани и киберсигурността. Тя открои проблеми и в напредъка за изграждането на Европейски отбранителен съюз. Друг основен акцент беше Европейски зелен пакт и конкретните стъпки срещу промените в климата.

"Нека да направим Европа по-силна - да живее Европа!". С тези думи председателят на ЕК завърши близо едночасовата си реч. Последваха дебати в пленарна зала по доклада на председателя на Европейската комисия.