БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН: РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА СВЕТОВНИЯ РЕД

По време на посещение на ръководството на Европейския съюз в Япония двете страни са обсъдили координация в сферата на сигурността и отбраната

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи Русия за най-пряка заплаха за световния ред. По време на посещение на ръководството на Европейския съюз в Япония двете страни са обсъдили координация в сферата на сигурността и отбраната.

Основни теми на посещението на Фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Япония бяха инвазията на Русия в Украйна растящото безпокойство за ролята на Китай в Азия и в по-широки мащаби.

"Русия днес е най-пряката заплаха за световния ред с варварската война срещу Украйна и нейния пакт с Китай", заяви Фон дер Лайен.

Домакинът, японският премиер Фумио Кишида е съгласен, че руската операция в Украйна не е само проблем за Европа, но на целия свят Неговото правителство се присъедини към строгите санкции срещу Русия, включително за енергоносители, но без природен газ заради силната зависимост на Япония от него.

Засилващите се позиции на Пекин в Азия също бяха в дневния ред, като ЕС се опитва да покаже по-ясна роля в противопоставянето на териториалните апетити Китай. Изразени са притеснения и че Пекин ще се опита да поеме контрол на Тайван, който смята за своя територия, която в крайна сметка ще присъедини.