БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН В СКОПИЕ ЗА ГЛАСУВАНЕТО НА ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Пред сградата парламента отново има протестиращи срещу Френското предложение, а в центъра на града има засилено полицейско присъствие

Парламентът на Република Северна Македония обсъжда Френското предложение за началото на присъединителните преговори с Европейския съюз. За да подкрепи приемането на преговорната рамка, в Скопие лично пристигна председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен.

Фон дер Лайен Е поредният от редица европейски лидери и правителствени представители, посетили Скопие през последните дни, натискайки властите в Република Северна Македония да приемат френското предложение.

Тя проведе срещи с политическите партии в РСМ. Президентът Стево Пендаровски е потвърдил позицията, че приемането на френското предложение е положителен импулс за процеса на реформи и напредъка на Северна Македония.

Премиерът Димитър Ковачевски заяви, че сега е моментът, който Северна Македония трябва да използва, за да приеме европейското предложение, което в последствие означава провеждане на първата междуправителствена конференция и началото на преговорите за членство в ЕС.

Фон Дер Лайен присъства в парламента по време на обсъжданията и изнесе реч. По време на речта ѝ Депутатите от основната опозиционна ВМРО-ДПМНЕ издигнаха плакати с надписи на английски език, които гласят: Да за ЕС, не за асимилацията, Ние сме македонци, а не българи, България, засрами се, - СДСМ предатели на народа.

Пред сградата парламента отново има протестиращи срещу Френското предложение, а в центъра на града има засилено полицейско присъствие.