БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УС на МВФ подкрепи Кристалина Георгиева

Фондът потвърди, че има пълно доверие в управляващия директор

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд изрази единодушно доверие на управляващия си директор Кристалина Георгиева. Подчертава се, че съветът не е намерил доказателства за нарушения от нейна страна. С това тя запазва и поста си, въпреки обвиненията в нередности в работата й.

Ръководните органи на институцията считат, че информацията, представена по време на разследването, не позволява да се направи извод за "несъответстваща роля" на българския икономист.

"След като разгледа всички представени доказателства, Управителният съвет потвърждава пълното си доверие в ръководството и способността на генералния директор да продължи да изпълнява ефективно своите задължения", се посочва в официално заявление на Фонда.

От своя страна Георгиева незабавно приветства това решение, заявявайки, че всички твърдения за злоупотреба са "неоснователни". Тя подчерта, че тази афера е "труден епизод на лично ниво", като същевременно изрази своята "непоколебима подкрепа за независимостта и почтеността" на институциите.

Съмнения в Георгиева предизвика докладът на Световната банка за 2018 г., когато тя изпълнява длъжността изпълнителен директор на тази организация. Независим одит установи, че служителите на Световната банка са направили умишлени изкривявания при съставянето на показателите за бизнес рейтинга на страни като Китай и Саудитска Арабия. Предполагаше се, че Георгиева също може да бъде замесена в това. Най -големите акционери на МВФ - САЩ и Япония - настояха за задълбочено разследване.