БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УСПЕХ НА „ЗЪРНЕНИТЕ“ ПРЕГОВОРИ МЕЖДУ УКРАЙНА И РУСИЯ

РУСИЯ ПРОДЪЛЖАВА НАПРЕДВАНЕТО В ДОНБАС

Постигнато е споразумение на преговорите в Истанбул за деблокиране на износа на украинско зърно през Черно море. Това е първи дипломатически пробив между Русия и Украйна от няколко месеца насам, макар че и двете страни уверяват, че не става дума за прекратяване на бойните действия. Това се потвърждава от продължаващото руско настъпление в Донбас.

Русия, Украйна, Турция и ООН са се договорили за създаване на координационен център за гарантиране на безопасни маршрути под егидата на ООН. Постигнато е разбирателство за съвместни проверки на изнасяното зърно и пристанищата, за да не се допуска контрабанден внос на оръжие. Турската страна, влязла в ролята на посредник обяви, че се очаква детайлите да бъдат разкрити следващата седмица, когато споразумението ще бъде официално подписано.

Междувременно проточилия се няколко седмици дипломатическият спор между Литва и Русия за транзита на стоки към Калининград е близо до разрешаване. Вилнюс се опита да блокира стокопотока между основната част на Русия и нейния ексклав. В крайна сметка след острата реакция на Кремъл Европейският съюз постанови, че стига да не се превозва оръжие няма проблем да се извършва транзит на стоки от Русия към Русия.

Северна Корея призна независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска Народна република. В отговор Киев незабавно прекъсна дипломатическите си отношения с Пхенян.

Руското настъпление в Донбас продължава след продължила около седмица оперативна пауза. Град Северск е под оперативния контрол на съвместните сили на сепаратистите и руските военни според представители на руската страна. Според сепаратистите украинските сили използват американска модерна гаубица М-777 за обстрел на градове и селища в Донбас, при което загиват цивилни.