БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УСПЕШНО ПРИСАДИХА СЪРЦЕ ОТ ГЕННОМОДИФИЦИРАНО ПРАСЕ НА ЧОВЕК В САЩ

УСПЕШНО ПРИСАДИХА СЪРЦЕ ОТ ГЕННОМОДИФИЦИРАНО ПРАСЕ НА ЧОВЕК В САЩ

На път ли сме за революция в медицината?

За първи път хирурзи присъдиха сърце от генномодифицирано прасе на човешко същество. Интервенцията е експериментална. Лекарите не могат да дадат гаранции, че трансплантираното сърце ще функционира нормално. 57-годишният Дейвид Бенет е наясно с това. Неговото състояние е критично и изключително сложно. Той не може да разчита на сърце от човешки донор. Затова и се съгласява на необичайната възможност. Три дена след трансплантацията от болницата съобщават, че пациентът се чувства добре. Той диша сам, но все още сърцето и белите му дробове не работят самостоятелно.

Лекарите се надяват екпериментът да е успешен в дългосрочен план. Така това би било и първа стъпка в използването на животински органи за животоспасяващи за хората трансплантации. Фактът, че сърцето от генетично модифицирано животно може да функционира в човешкото тяло без незабавно да бъде отхвърлено лекарите определят за ключов. Все пак идните седмици ще са критични.

В САЩ само за миналата година е имало рекорден брой сърдечни трансплантации - над 3800. Недостигът на човешки органи обаче се оказва проблем и за Америка, и в световен мащаб. Именно това принуждава учените да търсят възможности за използване и на животински органи за присаждане.