БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Увеличават синята зона в столицата

Стратегически документ за развитие на София в следващите 15 години предвижда двойно увеличаване на зоните за паркиране.

До 2035 година Столична община планира да въведе червена зона в центъра, разширяване на синята зона, а зелената трябва да обхване дори части от кварталите Младост и Люлин. Целта на стратегията е да се намалят пътуванията с лични коли, да се ползва градски транспорт, велосипед или да се ходи пеша.

София ще има червена зона за паркиране, която ще е в същинския център и ще е по-скъпа от синята. От друга страна, цената на синята вероятно ще бъде завишена с 50%. Това е записано в Плана за устойчива градска мобилност до 2035 г. на Столичната община, който трябва да бъде приет днес от общинските съветници. 

В краткосрочен план се предвижда поскъпване на синята зона с 50%, което означава, че час престой там ще струва 3 лева. Новата червена зона ще обхваща бул. "Васил Левски" през бул. "Александър Дондуков" до бул. "Витоша", оттам през ул. "Алабин" и по ул. "Граф Игнатиев" - обратно до бул. "Васил Левски". Паркирането в нея ще е до 1 час и ще е по-скъпо, отколкото в синята зона. Същевременно синята зона трябва да се увеличи и да обхване места, които в момента са част от по-евтината зелена зона. Разширяването на синята зона ще е основно в източна и северна посока - към Докторската градина и по улиците северно от бул. "Дондуков". Зелената зона ще се разширява основно в северна посока, като отделни зелени зони ще има и по кварталите - в района на "Бизнес парк" и в жк "Люлин". 

За осъществяването на плана са нужни 3,8 млрд. лева, като 1,6 млрд. лева ще са нужни за доизграждането на третата линия на метрото и разширение на първите две линии.