БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Уволнените шефове на "Автомагистрали" отказват да напуснат постовете си

Уволнените шефове на "Автомагистрали" отказват да напуснат постовете си

Уволнените ще обжалват освобождаването си

Уволнените шефове на "Автомагистрали" ЕАД няма да напуснат постовете си. Изпълнителният директор  инж. Стоян Беличев и тримата членове на управителния съвет на държавното дружество ще обжалват освобождаването си.

Припомняме, вчера стана ясно, че министър Виолета Комитова е издала заповед за смяна на ръководстото на "Автомагистрали" ЕАД.

Инж. Беличев обясни пред "24 часа", че в момента е в болничен, от който му остава още една седмица. По негови думи той и другите двама членове на УС на дружеството били извикани в регионалното министерство.

"Аз мислех, че ще ни уведомят, че обявяват конкурс за местата ни, което трябваше да се случи отдавна, ако се спазва Законът за публичните предприятия. Но ръководството на ведомството ни уведоми, че ни освобождава", заяви Беличев и допълни, че откакто е влязъл в сила законът и откакто има правилник за прилагането му няма основание за това.

"В нашите актуални към момента договори за управление пише, че мандатите ни текат до обявяването на конкурс. Такива конкурси минаха в почти всички останали големи държавни фирми, не знам защо при нас се бавеше", коментира той. По негови думи не е имало и предаване на документация, нито среща с тримата, за които по-рано днес МРРБ съобщи, че назначава на постовете.

Беличев подчерта, че заповедта за назначаването им така и няма да влезе в сила, дори да бъде изпратена в Търговския регистър, тъй като няма правно основание за промените.

"Ние изпълняваме много договори, по които текат срокове, не може така да изоставим работата си, става въпрос за много пари", посочи той.

Припомняме и че на 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагстрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха преди няколко дни с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата.