БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УВОЛНИХА УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛ ЗАРАДИ БОЙКО БОРИСОВ

Студенти и преподаватели от учебното заведение излязоха с протестна петиция против уволнението, което е тежко посегателство върху свободата на лично мнение

Мотивите за уволнението на доцент Маритн Осиковски са "злоупотреба с доверието на работодателя, уронване на доброто име на предприятието и липса на лоялност към него". На 2 април, два дни преди изборите и часове след посещението на Бойко Борисов в учебното заведение, доцент Осиковски протестира с публично изявление на своя личен профил в социалната мрежа. Той дори подаде оставка от заеманите ръководни постове в УНСС като израз на недоволство предизборната визита на Борисов, маскирана като грижа за университета.
Припомняме ви част от поста на Осиковски:

"СРАМ!
Днешните кадри от университетския двор, в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетско ръководство в зала „Тържествена“ и при главния вход на УНСС с надписи „Бюлетина №28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“ са срамна страница в историята на тази институция. И забележете "ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик.

За да стане още по-ясно Мартин Осиковски е приложил както актуални снимки, така и снимки от предишно посещение на Борисов с подкрепящ текст.

"Тогава той дойде, накара ни да ходим като добитък през една кал, строи министрите си и им разпореди да „пуснат“ парите, които по-рано те бяха спрели"

Очевидно с това уволнение, новият ректор Димитър димитров продължава традицията на предишния - Стати Статев, да бъде максимално угоден на Бойко Борисов. Статев беше публично известен като любимец на премиера в оставка, с шокиращо скъпа вила в Гърция, разминавания в доходите и ред други скандали, заметени от властта.

Авторите на петицията в защита на доцент Мартин Осиковски посочват изгонването му като изключително притеснително при влошаването на условията за свобода на словото в България.