БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

В България не тестват слънцезащитните продукти

Слънцезащитните продукти, които се внасят у нас не се тестват, това каза пред камерата на БСТВ изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Като една от причините за липса на такива тестове Богомил Николов посочи това, че те са много скъпи. Тестът само на един продукт започва от 5 хил. евро. А у нас разликата в цените на слънцезащитните продукти е голяма. Има такива по 10 лв., но има и такива по 30 и над 30. 

"При такава огромна разлика в цените не може да не се появят съмнения, че може да има големи различия в качеството и безопасността и според мен трябва да се търси някакъв начин да се изпитват поне тези най-евтини продукти, за да няма страхове", коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители".

Има два варианта: Единият начин е хората сами да финансират такива изследвания вторият - по-реален вариант - бюджетът да отпуска някакви средства за изпитване на такива продукти.

"Смятаме, че правителството не се интересува от подобни неща, и то не само в България отношението е сходно, като че ли тук има едно все още неразбиране на това как пазарните недостатъци и пазарните дефекти трябва да се неутрализират", Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители".

Затова и говорим за двоен стандарт, защото той се проявява именно в държави, където надзора е по-слаб. 

Дали кремовете са опасни, трябва да се потвърди от медицинско лице. И ако се потвърди това, те да бъдат изтегляни от пазара. 

"Не мога да гадая и не искам да гадая, но е важно, когато има такива съмнения органите по надзор на пазара да имат капацитет и възможност да разследват такива сигнали", Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители".

В същото време е важно и как използваме продуктите, които ни защитават от слънчевите лъчи. Богомил Николов посъветва хората да не се излагат веднага на слънце, след като се намажат със защитен крем. Трябва да изчакат около 15-20 мин. А най-сигурният начин да се предпазим е разумното излагане под слънчевите лъчи.