БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

В Дания пуснаха ипотека с отрицателна лихва

В Дания пуснаха ипотека с отрицателна лихва

В Дания пуснаха ипотека с отрицателна лихва

Датската Jyske Bank стана първият ипотечен кредитор в света, отпускащ ипотечни заеми с отрицателни лихви, съобщава banker.bg. Jyske Bank - третата по големина кредитна институция на Дания, започна да предлага на кандидатстващите за кредити десетгодишна сделка с минус 0,5% лихва. Нейният по-голям местен конкурент - Nordea, съобщава, че ще пусне 20-годишни кредити с фиксиран нулев лихвен процент и 30-годишна ипотека с 0,5% лихва.

По сделката на Jyske Bank кредиторът пояснява, че длъжниците ще правят месечни погасителни вноски както по обикновените заеми, но оставащото задължение ще се намалява всеки месец с по-голяма от платената сума. С други думи, никой няма да получава пари на ръка, а просто ще се опрощава част от дълга. В действителност обаче кредитополучателите ще платят малко повече, отколкото са взели заради комисионите и таксите за сключване на споразумението.

Дания, подобно на Швеция и Швейцария, свали лихвите на паричните си пазари доста под нулата. А очакваната нова финансова криза може да наложи още по-големи минуси. В момента в Дания основната лихва е минус 0,4% срещу 0% в еврозоната и 0,75% във Великобритания.

Източник: в. Дума