БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

В изключително емоционално изказване пред делегатите Корнелия Нинова обяви, че няма да внесе доклад за оттеглянето си.

Подробностите вижте в репортажа на Гита Манолова

Корнелия Нинова се аргументира с вътрешнопартийни промени в последните седмици и нуждата от сплотеност за предстоящия местен вотВ изключително емоционално изказване пред делегатите Корнелия Нинова обяви, че няма да внесе доклад за оттеглянето си. Тя се аргументира с вътрешнопартийни промени в последните седмици и нуждата от сплотеност за предстоящия местен вот.

Нинова изтъкна постижения на БСП под нейното председателство, сред които увеличаване на броя на депутатите и евродепутатите на БСП. Изкачване на партията от 12 на 6-то място от 28 партии в Европа, както и вдигане на бюджетите на местните структури на левицата. След изказването на Нинова последваха бурни аплодисменти от делегатите на конгреса, а Нинова обяви, че ги приема за вот на доверие.

Преди да обяви решението си тя получи подкрепа от партийни структури по места, които я призоваха да оттегли оставката си.

Конгресът гласува отпадане на точката за констатиране на оставката на председателя на БСП. Прие се стартиране на процедура по изготвяне на вътрешнопартийни правила до три месеца, по които да се избира председател след изтичането на мандата на Нинова през май следващата година. Стана ясно, че БСП тръгва обединена към местните избори на есен.