БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

В КОРНУОЛ ЗАПОЧВА СРЕЩАТА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ НА „ГОЛЯМАТА СЕДМИЦА“

Лидерите на водещите икономики в света обсъждат коронавирусната криза и начините за справяне с пандемията, като фокусът ще е над помощта за развиващите се страни

Очаква се днес лидерите от страните от Г-7 да обявят, че предоставят един милиард дози срещу коронавирус на 92 от най-бедните страни на света. Предстои обсъждането на разширяване на световното производство на препарати за имунизация.

Друга важна тема на форума на най-развитите държави Германия, Франция, Великобритания, Япония, Канада, САЩ и Италия ще бъде въвеждането на единен данък върху печалбите на големите транснационални корпорации, който да бъде поне 15% от печалбата. Държавите от Г7 смятат, че налогът трябва да се събира в онези държави, в които те печелят, а не само въз основа на мястото им на регистрация. Темата е насочена предимно към глобални ИТ гиганти като "Фейсбук", "Гугъл", "Епъл" и "АмазоН"

Срещата на лидерите на Г7 ще се проведе в британския курорт Корнуол, по традиция с повишени мерки за сигурност. Мобилизирани са близо 7000 полицаи от различни части на Обединеното кралство. Военните ще ги подкрепят с противовъздушна отбрана и фрегата която ще патрулира край полуостров Корнуол. Местните жители бяха призовани да бъдат подготвени за задръствания, закъснения в движението и затваряне на пътища.

Очаква се след днешните дискусии лидерите да присъстват на прием, организиран от английската кралица Елизабет втора. Това ще е първата ѝ среща с Джо Байдън като президент, но същевременно той ще е 12-тият президент, приет от британския монарх.