БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ИЗБОРИТЕ - САЩ С НЕДВУСМИСЛЕНА ОЦЕНКА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ И ПРАВОСЪДИЕТО НА ГЕШЕВ

ВАШИНГТОН СЪС СЕРИОЗНИ КРИТИКИ КЪМ БЪЛГАРИЯ

Боб Менендес и Джим Риш, чрез чието изявление става ясна позицията на американската администрация, казват още, че "С наближаването на парламентарните избори, за правителството е наложително да защити тези ценности".

Според американските сенатори, "постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения".

В американската позиция се припомнят демонстрациите против властта, разтърсили България миналото лято и продължаващи вече 8 месеца.

След критики за зле оцененото членство на страната ни в НАТО, ключов е финалният пасаж , в който се декларира американската подкрепа към призивите за промяна на сегашното състояние на България.
"И в духа на нашите дългогодишни отношения, Съединените щати трябва да подкрепят тези призиви и да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона".