БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

В РУСИЯ ЗАПОЧНАХА ИЗПИТАНИЯТА НА "ФЛИП" - РОБОТИЗИРАНО ТАКСИ (видео)

"ФЛИП" е с размерите на обикновен лек автомобил, но ще има място за шест пътници

В Русия започнаха практически изпитания на самоуправляващ се с изкуствен интелект автомобил, подходящ за градска среда. Според участниците в проекта апаратът "Флип" ще бъде "такси на бъдещето".

Изобретението вече съответства на международните стандарти за автоматизирано шофиране, но досега е тестван само на затворени писти.

Разработчик е "Сберавто Тех", дъщерно дружество на най-голямата руска търговска банка Сбербанк. Корпорацията в последните години се диверсифицира в области, вариращи от доставка на храна и таксиметрови услуги до облачни изчисления и киберсигурност.

ФЛИП е с размерите на обикновен лек автомобил, но ще има място за шест пътници.

Сбербанк не разкрива колко е инвестирал в проекта или каквито и да било подробности относно цените или очаквани срокове за масово производство.

Сменяеми батерии задвижват електрическия мотор на превозното средство, но също така могат да използват алтернативни горива като природен газ и водород.

Извитият дизайн, без очевидна предна или задна част, наподобява летящите превозни средства от съветския телевизионен сериал от 1985 г. „Гост от бъдещето“, които също се наричат ​​„Флип“.