БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

В САЩ РАЗСЛЕДВАТ ОЩЕ 30 БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСМЕНИ, ПОЛИТИЦИ И МАГИСТРАТИ - ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ"

Очаква се в най-скоро време да бъде обявено продължение на списъка на санкционирани лица

Около 30 български бизнесмени, политици и магистрати са обект на продължаващото разследване по закона „Магнитски“. Очаква се в най-скоро време да бъде обявено продължение на списъка на санкционирани лица, съобщава Фрогнюз. Това разследване е свързано с вече обявените санкции преди месец - на 2-ри юни, когато министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и 64 компании. Мярката включи конкретно бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, бизнесмена Васил Божков и Илко Желязков, както и заместник шефът на Държавната агенция за технически операции, който подаде оставка.

Продължаващите действия по закона Магнитски са насочени към лица, които са имали или още имат бизнес отношения с Пеевски, Божков и Желязков. В последна фаза са разследванията за няколко човека от най-близкия кръг на Пеевски, които в различни случаи упражнявали рекет и заплахи не само от негово, но и от името на бившия премиер Бойко Борисов. Информацията на Фрог нюз е от дипломатически източници, които уточняват, че специализирани структури към Министерство на финансите на САЩ са засекли прехвърляния на големи суми в банки извън България от лица, близки на Пеевски и Борисов.

Очаква се в скоро време да бъде обявено продължение на списъка на санкционирани лица по закона „Магнитски“. Санкциите се налагат от Службата за контрол на чуждестранните активи към министерството на финансите на САЩ.