БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

В. ЗЛАТЕВ ОТАКЗВА ДА КОМЕНТИРА РАЗСЛЕДВАНЕТО СЛЕД РАЗПИТА МУ В СПЕЦПРОКУРАТУРАТА

Няма да коментирам, оставям проукратурата да прецени“. Това бяха единствените думи на бизнесмена Валентин Златев, след като беше на разпит в Специализираната прокуратура тази сутрин

Без адвокат е отишъл Златевв специализираната прокуратура и без предварителна яснота за причината да бъде призован за свидетел. След разпит от час и половина, той беше крайно лаконичен:

От „Лукойл“ обявиха преди десетина дни за призовката до Валентин Златев с уточнението, че не са наясно c повода за нея, освен че ще бъде разпитван като свидетел. Оттам опровергаха информации в социалните мрежи, че шефът на Контролния съвет се укрива в чужбина.

Няколко дни по-късно самият Златев излезе с отворено писмо до медиите, провокирано от твърдения на депутати от управляващата ГЕРБ, че е участвал в обща среща с лидера на БСП Корнелия Нинова и с Васил Божков.

Преди това пък зам.-председателят на парламента и съпредседател на „Обединените патриоти“ Валери Симеонов обяви:

„След Васил Божков идва времето на Валентин Златев. Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е, че има първи удар, втори удар, очаквайте и трети удар“, каза в края на май Симеонов.

„Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България“, каза тогава Златев, като уточни, че компаниите му са си внасяли данъците и са осигурявали работни места, спазвайки закона.

„Смятам, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред“, написа бизнесменът в отвореното си писмо, предшестващо днешния му разпит.