БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Валери Жаблянов към управляващите: Искате да управлявате с укази и декрети

Това управление има ясно название – това е диктатура

„Това, което днес предлага председателката на Народното събрание, е нарушение на Конституцията, нарушение на установения политически ред в България през последните 30 години. Отговорността на тези, които ще застанат зад това решение, ще бъде търсена от българските граждани след години“. Това каза Валери Жаблянов, народен представител от ПГ „БСП за България“, от парламентарната трибуна.

„Вие днес решихте след 30 години свободен парламентарен живот в България, под един предлог, който, разбира се, трябва да бъде разглеждан с цялата сериозност – разпространението на вируса, да се отървете от най-висшия представителен орган на републиката. Вие искате да управлявате с укази. Вие днес искате да управлявате с декрети, с пресконференции и с лични мнения. С подопечни журналисти и верноподанически настроени медии. Вие искате да управлявате по този начин. Това управление има ясно название – това е диктатура“, продължи той.

Жаблянов обърна внимание, че предложението за разпускане на парламента е било съпътствано от думите:„Всички се обединихме, без БСП“.  „С кого сте се обединили тогава? БСП не е тази парламентарна група. БСП е политическа традиция. БСП са стотици хиляди хора, вярващи в друг- справедлив, свободен, демократичен и солидарен политически ред, който вие отхърляте“, категоричен бе социалистът.

Валери Жаблянов отвърна на думите на председателя Караянчева, че Народното събрание  впоследствие ще трябва да наваксва работа: „Парламентът не е кооператив, в който да се спускат норми, които могат да се изпълнят, преизпълнят и отчетат. Парламентът е представителството на нацията. И когато решавате да се саморазпуснете и абдикирате, вие слизате не само под отговорността на историческия момент, вие слизате и под вашата собствена съвест. Вие утре няма да можете да погледнете избирателите си, не за друго, а защото няма да ги има“.

„Както председателката на парламента обича да казва, понякога не на място – "хора, бдете". Бдете, защото авторитаризмът настъпва в България и в Европа“, заяви още Жаблянов от трибуната на Народното събрание.