БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Вандали заличиха уникални пещерни рисунки на 3000 г. в Магурата

Неизвестните извършители са изписали "Ради, Павчо, 2019 Антов".

От Община Белоградчик коментираха, че днес по обед е постъпила информация при тях за възможни нанесени щети по рисунките, но все още не са изпратени хора на място да проверят. Зачестяват проявите на тези, които са възприели десетилетния мутренския модел на поведение като подражание и разбиране за света.

Пещерата е образувана от карстови процеси в дебелослойни долнокредитни сивобели варовици. Тя е една от най-големите български пещери. Изходът ѝ се нарича Вратача. Някои зали имат колосални размери. Отделни зали са Триумфална зала, Полето, Хармана, Прилепна галерия, Стрелбището, Галерията с рисунките, Зловеща галерия, Слънчева зала, Зала на сталактоните, Зала на падналия бор, Зала на тополата, Тронна зала. Всички зали са свързани чрез галерии и пещерни тунели, има много сталактити, сталагмити и сталактони, а в Триумфална зала има малко езеро. В Магурата има постоянна температура от 12 °C. Общата дължина на галериите ѝ е над 2500 м.

Праисторическите рисунки са издълбани в скалите и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана.

Magura cave 017.jpg

Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите. В дълбоката древност тук са се извършвали и жертвоприношения, а някои от изрисуваните обекти и намерени артефакти приспадат към алогизмите, които са необясними от официалната наука относно зараждането на Човечеството и неговата люлка. 

Оригиналните пещерни рисунки в "Магурата" са най-ценните шедьоври на първобитното изкуство на Балканите. Те са повече от 700 на брой. В най-голямата Триумфална зала пък може да се видят кости на пещерни животни и предмети от бита на племената, населявали тази част на Балканите.

Припомняме ви, че същите рисунки бяха признати преди 2 години за световна ценност и тази година се очакваше включването им в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Пещерата Магура, която се намира в близост до Рабишкото езеро и Белогрдчишките скали, е обявена за национална културна ценност през 1965 г. Пещерата е обявена за природна забележителност със Заповед No.666 от 03.05.1960 г.

Пещерата се използва и за производството на шампанизирано родно вино, което отлежава при естествени условия, сходни с тези, използвани при производството на френското шампанско.

 


Автор: Атанас Лозанов
nasix_bad6b5e491b279785de9008cd4e72b60.jpeg