БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВАШИНГТОН ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПРЕЧИ НА "СЕВЕРЕН ПОТОК-2"

ВАШИНГТОН ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПРЕЧИ НА "СЕВЕРЕН ПОТОК-2"

Германия и САЩ се разбраха за Северен поток 2

"Северен поток 2" предвижда изпомпване на руски газ до Западна Европа през Балтийско море. Киев говори за заплаха за енергийната си сигурност.

Досега Щатите се противопоставяха на проекта „Северен поток 2“, считайки го за заплаха за енергийната сигурност на ЕС и Украйна, но признаха, че е проблематично да се възпрепятства завършването на практически завършения газопровод. Вашингтон и Берлин обещаха да помогнат за намаляване на зависимостта на Украйна от руския газ.

Припомням, че преди руско-германското договаряне на безпроблемна работа на Северен поток 2, руската позиция беше, че газопроводът е чисто икономически проект и обвинявашеВашингтон, че се е опитвал да провали проекта, за да продава на Европа по-скъпия си втечнен природен газ .

След новината за изглаждане ан противоречието между Германия и САЩ, има и силно разочаровани. Върховната Рада на Украйна призова ЕС и Съединените щати да предотвратят отварянето на този алтернативен газопровод. В Киев посочват перспективата да загубят важен източник на доходи и наричат ​​проекта политически мотивиран.