БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВАШИНГТОН ПРЕГОВАРЯ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ГАЗ ДА ЗАМЕНЯТ РУСКИЯ ИЗНОС

ВАШИНГТОН ПРЕГОВАРЯ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ГАЗ ДА ЗАМЕНЯТ РУСКИЯ ИЗНОС

Тези обеми трябва да заменят руския газ, в случай че Москва бъде подложена на санкции

Съединените щати водят преговори с водещите световни износители на газ, за да снабдяват Европа, в случай че положението в Украйна се изостри. Евентуални американски санкции срещу Русия в такъв случай най-вероятно силно ще се отразят на износа на суровини за Стария континент и ще го заплашат с изостряне на енергийната криза.

Вашингтон в момента води преговори за допълнителни обеми природен газ с компании износители на синьо гориво от самите Съединени щати, Алжир, Катар и Австралия. Тези обеми трябва да заменят руския газ, в случай че Москва бъде подложена на санкции.

Около една трета от доставките на газ за Европейския съюз са от Русия и американски санкции при евентуален конфликт биха нарушили снабдяването.

За Русия износът на газ е един от важните източници за приходи в държавния бюджет. Европа е един от основните потребители на идващата от държавата суровина. В случай на санкции най-вероятно и двете страни ще пострадат.

В момента по-голямата част от втечнения природен газ се пренася с танкери къч азиатските икономики. Експертите предупреждават, че изкуственото му пренасочване към Стария континент с усилията на Вашингтон може да доведе до скок на световните цени на суровината и да превърне енергийната криза от европейска в глобална.