БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВАШИНГТОН ЗАПЛАШВА ПУТИН С ЛИЧНИ САНКЦИИ

Санкциите ще се активират в случай на изостряне на ситуацията в Украйна

Според високопоставен американски служител, икономическите санкции срещу Москва ще надхвърлят мерките, приложени през 2014 година след събитията в Крим. Новите мерки ще освен персоналните санкции към Путин и високопоставените членове на правителството му най-вероятно ще включват ограничения върху износа на високотехнологично американско оборудване, което според служителя, ще засегне амбициите на Путин за индустриализация на икономиката.

Самият Джо Байдън отбеляза, че засега, няма намерение да изпраща американски войски в Украйна, но отново предупреди Русия, ако нападне съседа си. Той подчерта, че се чувства задължен да засили присъствието на НАТО в Източна Европа.

"Това ще има огромни последици по целия свят! Ако нахлуят в Украйна с всичките си сили, това ще бъде най-голямата инвазия след Втората световна война. Същевременно трябва ясно да покажем, че няма причина за никого, за нито един член на НАТО, да се притеснява дали Алиансът ще се притече на помощ в негова защита", заяви Байдън.

САЩ и НАТО вече обявиха планове за засилване на военното си присъствие в Източна Европа. Вярно е, че проучванията показват, че само една четвърт от американците вярват на Байдън за ефективно управление на подобни кампании. Основната критика идва от лагера на републиканците, където искат по-решителни действия.

„Разположете повече войски на НАТО, включително част от нашите, в Полша, Румъния, Балтийските страни сега, а не след нахлуването", заяви Мич Макконъл, сенатор.

Вашингтон за пореден път предупреждава не само Москва, но и Минск за последствията от агресията. Щатите призоваха Беларус да не съдейства за организиране на инвазия в Украйна.