БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Васил Божков публикува SMS-и с министър Горанов

Двамата са обсъждали проверки на комисията по хазарта

Божков е публикувал общо 13 реплики между него и Vladi Goranov.

На 24 февруари 2018 г. Vladi Goranov му пише: "Като се върнеш от ските правим веднага срещата".

На 29 май отново го кани с "17 те очаквам, ако е добре за теб".

През март Божков търси министъра, защото "няма връзка с девойката".

В съобщението до медиите бизнесменът уточнява, че говори за Мария Филипова - председател на ДКХ от февруари 2018 г., а понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

Интересни са и разговорите от януари. По това време вече хазартният скандал между Васил Божков и братя Найденови е ескалирал и вече е с активното участие на държавните институции.

Направилият скрийншотите се възмущава, че ДКХ го саботира и припомня на събеседника си: "Нали го говорихме?". Отговорът: "Ще говоря със Сашо да не смесва нещата". Твърди се, че става дума за друг бивш председател на комисията по хазарта - Александър Георгиев, който по-късно беше и арестуван.

Двамата очевидно разговарят за започналите проверки, които установиха, че Васил Божков е спестявал такси към държавата от хазарта.

"Това не пречи на рутинната работа и няма общо с проверките. Нали го говорихме", обяснява бизнесменът.

"Ще говоря със Сашо да не смесва нещата", отговаря Vladi Goranov, визирайки доскорошния шеф на комисията по хазарта Александър Георгиев.

В днешния си "Фейсбук" статус Божков обобщава ситуацията по следния начин: "Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с ДКХ. Ето как се случваше".

Номерата на телефоните, през които е водена комуникацията, не са показани и няма как да се знае дали това наистина е разговор между двамата. Самите чатове, ако са истински, пък показват, че двамата са говорили за хазартната дейност на Божков.

Публикуваните от Божков разговори не са подбрани случайно.

Мария Филипова е сред най-приближените хора на Владислав Горанов. Тя стана председател на ДКХ през февруари 2018 г., като професионалната й биография преди това включва лице по регистрацията и младши юристконсулт в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, старши експерт в Министерството на правосъдието, главен експерт в Министерството на финансите и старши юрисконсулт в Българската банка за развитие.

От ДКХ Филипова се изстреля в Комисията по финансов контрол.

В момента 33-годишната дама е зам.шеф на КФН, с ресор "Надзор на инвестиционната дейност".

Мария Филипова беше единствената, която не бе арестувана и на която не бе повдигнато обвинение от прокуратурата.

Когато атакува ДКХ, прокуратурата проверяваше работата ѝ в периода 2014-2019 г. Тогава трима души са били председатели - Огнемир Митев, Мария Филипова, Александър Георгиев.

Митев и Георгиев бяха арестувани и им бяха повдигнати обвинения за длъжностни престъпления.

Очаква се отговорът на Владислав Горанов. В петък, когато за първи път името му беше обвързано с хазартния бизнес от Божков, той каза следното: „Независимо от опита за внушения аз нямам претенции към г-н Божков, освен за едно. През всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той или негови служители са нарушавали Закона за хазарта, като е декларирал и внасял по-малко такси“.