БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПРЕМАХВА ОГРАНИЧЕНИЯТА

Отпада изискването да се представя сертификат за ваксинация

Великобритания премахва повечето ограничения за коронавирус. От днес децата няма да са задължени да носят маски в клас, а от следващия четвъртък - и всички останали жители на страната. Отпада изискването да се представя сертификат за ваксинация, при посещение на публични събития и нощни клубове, а работодателите могат да върнат служителите си в офиса.

Остава само едно: задължителна 5-дневна карантина в случай на заразяване с коронавирус. Но и това изискване, според премиера Борис Джонсън, може скоро да бъде отменено.

"Последните данни от днешния ден ясно показват, че заразените в Англия намаляват. И макар че има някои места, където случаите вероятно ще продължат да се увеличават, включително в началните училища, нашите учени смятат, че е вероятно вълната на "Омикрон" да е достигнала своя връх в цялата страна", заяви Борис Джонсън.

Критиците на Джонсън посочват, че решението не е взето случайно. Премиерът е под засилена критика, дори в собствената си партия, заради празненствата, в които е участвал на "Даунинг стрийт" в момент на тежки национални ограничения и дори преди погребението на принц Филип, починал миналата година. Според някои наблюдатели Джонсън опитва да спечели симпатиите на народа, докато се бори за политическото си оцеляване.

Самият Джонсън заяви, че няма да подаде оставка. И изтъкна, че вече се е извинил за "всички грешки". Той призова парламента да изчака доклада за разследването по този въпрос.