БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: ПЪРВА СПИРКА ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ТУРНЕ НА ДЖО БАЙДЪН

Съединените щати се завръщат на световната сцена и ще обединят световните демокрации срещу предизвикателствата по света, заяви Байдън

Съединените щати се завръщат на световната сцена и ще обединят световните демокрации срещу предизвикателствата по света. Това заяви Джо Бадън при пристигането си във Великобритания, където е първата спирка от едноседмичната европейска обиколка на американския президент.

Едноседмичното политическо турне на Байдън, което е и първото му излизане в чужбина откакто е на власт, е възможност за ръководителя на Белия дом да потвърди пред партньорите края на политиките, провеждани от неговия предшественик Доналд Тръмп.

Върхова точка от обиколката е срещата с Путин на 16 юни в Женева. Байдън вече заяви, че ще предаде ясно послание на руския президент Владимир Путин, когато се видят на четири очи следващата седмица след срещите на високо равнище на НАТО и Г-7.

"Ние не искаме конфликт с Русия. Искаме стабилни и предвидими отношения, но аз винаги съм бил ясен: Съединените щати ще отвърнат по твърд и осезаем начин, ако руското правителство се впусне във вредни дейности", заяви Байдън.

Тази вечер Джо Байдън ще разговаря с британския премиер Борис Джонсън - темата - предстоящата среща на Г-7. Очаква се да се договори нова "Атлантическа харта" - съвременна версия на споразумението, постигнато между Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт през 1941 година, с акцент върху предизвикателства, като изменението на климата и сигурността.