БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ С НОВИ АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ

Британският министър на финансите Куази Картенг ще представи по-късно днес така наречен „спешен мини-бюджет“

Британският министър на финансите Куази Картенг ще представи по-късно днес така наречен „спешен мини-бюджет“, с който се цели справяне с кризата предизвикана от инфлацията. Според запознати с черновата на документа ударението ще бъде поставено върху съкращаване на данъците и допълнителни правителствени заеми.

Предвижда се таван от 2 500 лири годишно за енергийните сметки и допълнителна помощ за най-уязвимите. Увеличението на националните осигурителни вноски, въведено от предишния финансов министър Риши Сунак през април, за финансиране на здравеопазването и социалните грижи, ще отпадне.

Финансовият министър уверява, че е възможно да се повиши ръстът на брутния вътрешен продукт до 2,5%, ако плановете му бъдат изпълнени, но според опозицията, Великобритания ще бъде запратена в дългова спирала.

Спорове предизвика и решението на властите в Лондон да отменят мораториума върху добива на шистов газ. Правителството настоява, че това е решение, взето в контекста на енергийната криза в страната и света. Еколозите не са съгласни с кабинета: те отдавна твърдят, че хидравличното разбиване, което причинява земетресения и замърсява околната среда, няма голям потенциал за производство на енергия.