БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Вестник Стандарт - за продан

Столичният съдебен изпълнител Милен Бъзински насрочи публична продан за всички търговски наименования на вестник „Стандарт нюз“. Най-скъпо се предлага търговската марка „Стандарт“ – 140 000 лева. На 56 000 е оценена „Стандарт медиа“

Журналистката Оля Ал-Ахмед обаче, която осъди медията, твърди, че никой освен нея няма право да продава, преотдава и ползва марката.

Информация за продажбата на търговските имена на медията има на личната интернет страница на съдебния изпълнител. Оттам става ясно, че всички наименования, които изданието е регистрирало, се обявяват за публична продан. Купувачът ще бъде обявен на 19 декември от 11 часа.

Публично известен факт е, че изданието изпитва материални затруднения от години и мнозина от работилите там журналисти са осъдили медията за неизплатени трудови възнаграждения. Сред тях е журналистката Оля Ал Ахмед, която е осъдила Стандарт Нюз по два параграфа, за дължими трудови и авторски възнаграждения. Оля АЛ Ахмед твърди, че единствена тя има право да продава марката Стандарт Нюз, тъй като съдът е наложил възбрана в нейна полза. На практика марката на медията е блокирана и само Оля Ал Ахмед може да се разпорежда с нея.

Към момента „Стандарт Нюз“ АД има двама собственици. Първият е дружеството „Мастър Пи Ар“ АД, в което основен акционер е главната редакторка на вестника, Славка Бозукова. Другият собственик е русенско дружество „Пресгрупа Утро“, която минава за собственост на медийния олигарх Делян Пеевски.

Вестник Стандарт беше сред емблематичните заглавия на прехода. Води началото си от 1992-ра г. и излизаше на синя хартия. В най-силните си години тиражът му беше от 150 000 бройки всеки ден.