БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВИГЕНИН: БСП ПОСТЪПИ МЪДРО, КАТО НЕ ПРИЕ ОСТАВКАТА НА НИНОВА

ПРОФ. МИХАЙЛОВ: ЕДИНСТВЕНО ЧРЕЗ НИНОВА БСП МОЖЕ ДА ОСЪЩЕСТВИ ИДЕИТЕ СИ

"БСП постъпи правилно като не прие оставката на Нинова". Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин. В интервю за БНТ той коментира, че е редно партията да се съсредоточи в изработването на политики вместо да хаби енергия в организация на поредния вътрешнопартиен избор. Вигенин е категоричен, че макар и с по-малко депутати, БСП днес има много по-голямо влияние в управлението.

По думите на Кристиан Вигенин това, че над 400 делегати отказаха да се ангажират с оставката на лидера, е признак на мъдрост и опит наистина БСП да се стабилизира и да играе конструктивна роля в управлението. Той призова критиците да подходят по-конструктивно към целия процес, защото не може единствената и основна пречка за развитието на БСП, от години наред вече, да бъде само лидерът на партията.

„На никого не е отказано, ако има добри идеи и конкретни предложения, те да бъдат подкрепени. Даже ние като ръководство инициирахме част от хората, които имаха критично отношение и през последната година“, заяви Вигенин.

Вигенин допълни, че изявление от типа, че трябва да се говори за политика и новото ляво, но едва след като се смени лидера, звучат несериозно. Той обясни, че в партията има чуваемост, и ако някой има несъгласие, то трябва да го изложи с правилните аргументи.

„Самият Крум Зарков беше повече от 4 години в екипа на Корнелия Нинова. Кога той разбра, че имаме проблем с лидера? Кога разбра, че политиката ни е убийствена? Той е част от парламентарната група и го призовавам, условно казано, да се върне като един активен член на парламентарната група и да покаже своя потенциал там. Но нека се фокусираме върху политиката и да спрем с тези “драматични изявления“ от последните дни”, заяви Вигенин.

Вигенин коментира, че чрез участието на Корнелия Нинова в правителството като вицепремиер, БСП дава много ясен знак и към членовете си, но и към партньорите, че иска това управление да успее.

И в ефира на Нова Нюз народният представител от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че единствено чрез Корнелия Нинова БСП може да осъществи своите идеи. По думите му - към момента няма друга личност, която да е по-подходяща за лидерския пост.