БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Виктор Бут беше разменен за баскетболистката Бритни Гринър

Виктор Бут беше разменен за баскетболистката Бритни Гринър

Размяната е била успешно завършена в четвъртък на летището в Абу Даби.

Руснакът Виктор Бут, който излежаваше присъда в американски затвор по обвинения в трафик на оръжие, беше върнат в Русия в резултат на споразумение със САЩ за размяната му с американската баскетболистка Бритни Грийнър, която беше осъдена в Русия за контрабанда на наркотици. Това съобщиха за ТАСС в четвъртък позовавайки се на информация от  руското външно министерство.

"В резултат на положените усилия беше възможно да се договорим с американската страна за организиране на размяната на Виктор Бут за Бритни Грийнър. Руският гражданин беше върнат в родината си", уточниха от  дипломатическото ведомство.

Размяната е била успешно завършена в четвъртък на летището в Абу Даби.

Руското външно министерство подчерта, че "Вашингтон категорично отказа да води диалог за включване на руснак в схемата за обмен". „Въпреки това Руската федерация продължи да работи активно за спасяването на нашия сънародник“, каза дипломатическото ведомство и добави, че Москва преговаря с Вашингтон за освобождаването на Бут „от дълго време“.

Това е втората размяна на затворници между САЩ и Русия през последните осем месеца, отбелязва АП. Тя бе осъществена в момент на високо геополитическо напрежение между двете страни на фона на войната в Украйна.

За подобна размяна се говореше от месеци. Въпреки това форматът "един срещу един" е изненадващ, предвид факта, че представители на американските власти бяха изразили решимост да върнат Грайнър и Уилан заедно у дома.

Адвокатът на бившия морски пехотинец потвърди днес, че клиентът му е в руския затвор. Преговорите за освобождаването на Пол Уилан продължават, добави той, цитиран от Ройтерс.