БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Виктория Томова постигна втора победа в Мелбърн

Виктория Томова постигна втора победа в Мелбърн

Виктория Томова постигна втора поредна победа в квалификациите на Аустрелиън Оупън и заслужено се класира за решаващата фаза на пресявките

Виктория Томова постигна втора поредна победа в квалификациите на Аустрелиън Оупън и заслужено се класира за решаващата фаза на пресявките. Българката, която е под №5 в схемата на предварителния турнир в Мелбърн показа много стабилен тенис от началото до самия край на двубоя си срещу Кейти Суон (Вбр, №246) и я надигра категорично с 6:0 7:5.

Така Вики си гарантира пряк двубой за влизане в основната схема на дебютната надпревара от Големия шлем за сезона, а в него ще срещне една измежду румънките Ана Игнатик (№211) и Мария Ирина Бара (№136).

В първия сет Томова се откъсна напред с 5:0 гейма за под 20 минути игрово време. Суон опита да се разпише и за пръв път от началото на срещата стигна до 40:40, но Томова нямаше никакво намерение да намалява темпото и реализира трети пореден пробив, за да спечели сета "на геврек". Началото на втората част се забави, защото британката изпитваше сериозни дихителни проблеми и лекарският екип влезе на корта, за да премери  пулса й. Всичко обаче се оказа наред със световната №246, която изведнъж забрави за своите здравословни притеснения и най-после спечели първия си гейм в сблъсъка. Това й вдъхна увереност и Суон реализира пробив в подаването на българката, но веднага се стигна до рибрейк. Последваха по още два разменени брейка, като софиянката категорично имаше по-добрите шансове на собствен сервис и най-после се справи от линията за начален удар, повеждайки с 4:3. Наред бяха равностойни минути, в които двете най-после стабилизираха подаванията си и нещата отиваха към тайбрек, ала българката показа безупречна концентрация във важните моменти и затвори предсрочно срещата в своя полза.