БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Виолета Желева: Законът за социалните услуги е един от най-големите провали в социалната сфера на това правителство

Какво ще направите – ще създадете един кодекс, като съберете всички закони. Това ще промени ли факта, че  гарантираният базов доход вече години наред е 75 лева, на базата на който се определят всички социални помощи, попита Желева

„Законът за социалните услуги е един от най-големите провали в социалната сфера на това правителство. Хората дълги години очакваха реформа в социалната политика. Започна се стъпка напред, но вие не успяхте да създадете баланс, защото липсва политическа воля и лидерство. Както и  повече разум, защото мислите, че когато ползвате такъв балон, проблемът ще се потули – е, няма да стане."  Това заяви от трибуната на парламента народният представител от „БСП за България” Виолета Желева. "Първият път, когато използвахте тази спасителна сламка, беше когато стана скандалът с хилядите хора с увреждания, които нямаха лични асистенти. Направихте го, за да използвате време да тупате топката, както обикновено правите. Защо се налага сега да използвате още веднъж този кризисен ПР – да създадете Кодекс? Защото напрежението и недоволството в хората  е огромно, и  то от двете страни, които спорят дали да има, или да няма Закон за социалните услуги?", допълни още тя. Желева подчерта,  че проблемите са трупани с години, а бедността и социалното изключване няма да се променят с един кодекс.

„ Какво ще направите – ще създадете един кодекс, като съберете всички закони. Това ще промени ли факта, че  гарантираният базов доход вече години наред е 75 лева, на базата на който се определят всички социални помощи. Ще  промените ли заплатите на социалните работници, които години наред протестират за това?  Не, това няма да се промени”, коментира народният представител.

Желева подчерта, че в  проекта се казва, че в срок от 4 месеца Министерството на труда трябва да изготви концепция за законите в социалната политика: „Това е точно преди гласуването на бюджета, за да  ни кажете колко хубави неща ще направите  за  най-уязвимите – хората с увреждания, възрастни хора и деца. Но също там пише, че  до 6 месеца трябва да се изготви кодексът. Тогава бюджетната процедура ще е приключила и няма да има никакво значение  какво ще предложите, защото няма да сте заложили средства тези неща да се случат.”

Виолета Желева заяви, че ПГ на „БСП за България”  ще се въздържи, защото левицата  няма да се включи в поредната заблуда към най-уязвимите.