БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Владимир Путин насрочи парада на Победата за 24 юни

Шествието на "Безсмъртния полк" може би ще се проведе на 26 юли

Отложеният парад в чест на 75-годишнината от Победата във Втората световна война ще се проведе на 24 юни в Москва. Той трябваше да се проведе на 9 май, но бе отменен заради пандемията от коронавируса. Датата не е избрана случайно - на 24 юни 1945 г. се провежда първият исторически парад на победата, воден от легендарните маршали Жуков и Рокосовски.

Решението е на Владимир Путин, който обяви пред правителството, че пикът на разпространението на Ковид-19 е вече отминал, което позволява да се започне подготовката за грандиозното честване на Победата. Парадът ще се проведе на 24 юни, точно 75 години след легендарния исторически парад на победителите през 1945 г., когато на Червения площад минават бойците от Червената армия, сражавали се край Москва, защитавали Ленинград, борещи се в Сталинград, освободил Европа и превлези Берлин с щурм. Путин вече е дал заповед да започне подготовката за събитието. Военният министър Сергей Шойгу трябва да осигури най-строг режим на сигурност, както срещу коронавируса, така и срещу непредвидени обстоятелства.

Според Путин, по време на станалия вече традиционен марш на Безсмъртния полк, на който хора излизат с портрети на участвали във Великата отечествена война роднини, не може да се гарантира дистанция. Затова и събитието ще се проведе отделно, на 26 юли, когато в Русия се чества Денят на военноморските сили.

Сега остава да се разбере кои световни и български политици ще потвърдят присъствието си на новата дата за честване на победата в Москва.