БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВЛАДИМИР ПУТИН СЕ Е РЕИМУНИЗИРАЛ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС

ВЛАДИМИР ПУТИН СЕ Е РЕИМУНИЗИРАЛ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС

Руският президент Владимир Путин е получил подсилваща доза ваксина срещу коронавирус под формата на експериментален назален препарат

Руският президент Владимир Путин е получил подсилваща доза ваксина срещу коронавирус под формата на експериментален назален препарат. Това беше съобщено от самия него по време на правителствено заседание.

Президентът обяви желанието си да се включи доброволно в изпитванията на новата приемана със спрей през носа ваксина на "Спутник" още на 22 ноември по време на среща с Денис Логунов, заместник-директор на лабораторията-разработчик на препарата - „Гамалея“.

"Точно шест месеца след ваксинацията защитните ми тела спаднаха и специалистите препоръчаха реваксинация. Това също е ваксина, но вместо течна субстанция е под формата на прах. Доктор Логунов ме помоли да вдишам дълбоко при броене на „три“, впръска ми го първо в едната ноздра, а след това в другата. Изчакахме 15 минути и това беше всичко. Не усетих нищо", заяви Путин.

В средата на октомври Министерството на здравеопазването разреши клиничните изпитвания на ваксината-спрей, разработена от центъра „Гамеля“. Ръководителят на компанията професор Александър Гинцбург посочи, че не са открити странични ефекти при назалното лекарство.

Путин призова руснаците да се имунизират срещу коронавирус, но уточни, че ваксинацията трябва да е доброволна и да се прави с информирано съгласие.