БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Влязоха в сила нови санкции срещу Русия

Влязоха в сила нови санкции срещу Русия

На американските банки се забраняват заеми за руското правителство във валута

Вторият пакет от американски санкции срещу Русия във връзка със случая "Скрипал" влезе в сила, съобщи РИА "Новости". Както твърдят във Вашингтон, повод за това решение е, че Москва не е предоставила гаранции за неизползване на химическо и биологическо оръжие.

Първият пакет влезе в сила на 27 август 2018 година. В съответствие с тези санкции американската помощ за Русия е прекратена по Закона за чуждестранна помощ от 1961 г., "с изключение на спешната хуманитарна помощ, храна и други селскостопански продукти". Държавният департамент престава да издава лицензи за износ на руски държавни компании за американски оръжия и продукти с двойна употреба, с изключение на износа, необходим за космическото сътрудничество и както и продукти, необходими за осигуряване на безопасността на полетите на гражданската авиация.

На Русия също са отказани "всякакви заеми, кредитни гаранции и друга финансова подкрепа" от която и да е американска институция.

Новият пакет санкции включва ограничения върху руския държавен дълг и обещанието на Вашингтон да обезкуражи международни финансови институции като МВФ и Световната банка да отпускат заеми на Москва. На американските банки ще бъде забранено да дават заеми на руското правителство не в рубли.

Освен това ще бъде наложена забрана за износ на продукти с двойна употреба в Русия, които могат да бъдат използвани за разработване на химически и биологични оръжия.

Администрацията във Вашингтон обаче не предприе някои предвидени по-строги мерки като опцията за намаляване на нивото на дипломатическите отношения и забрана на полетите на държавните авиокомпании. Последната мярка би "ударила" "Аерофлот". Не беше приложена и възможността за забрана на всеки внос от Русия, включително нефт и нефтопродукти.

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да убеждава колегите си от Г-7, че е необходимо Русия да се върне във формата. Идеята му обаче не бе подкрепена. Лидерите били стигнали до "общото мнение, че сега е още прекалено рано". Европейските държавни глави от Г-7 продължават да смятат, че Москва е отговорна за неизпълнението на Минските договорености за Украйна. Твърди се дори, че вечерята на лидерите в неделя била "доста напрегната" заради разминаване в позициите. Русия обаче не бе единственото разногласие на форума в Биариц. Президентът на САЩ се размина във възгледите с ръководителите на страните от Г-7 по въпросите на международната политика, в това число засягащи Русия, Китай и Иран, написа влиятелният "Уолстрийт джърнъл". На срещата на върха на Г-7 бе продемонстрирана "изолацията" на Тръмп на световната сцена, заключава изданието.