БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Водопроводът на Свищов бил с турски тръби за поливни системи, а не за водоснабдителни нужди

Водопроводът на Свищов бил с турски тръби за поливни системи, а не за водоснабдителни нужди

Има проблем и с високото съдържание на манган в питейната вода

Полиетиленовият водопровод, доставящ питейната вода за 25 хиляди жители на Свищов и в селата Вардим и Царевец, е изграден от тръби за поливни системи, а не за водоснабдителни нужди. Това са показали анализите на хидроексперти, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев.

Има проблем и с високото съдържание на манган в питейната вода, която не минава през пречиствателна станция.

„Проблемът с мангана в питейната вода на Свищов е хроничен“, потвърди директорът на здравната инспекция д-р Евгения Недева и подчерта, че манганът не е проблем от здравословен характер:

„Манганът създава трудности при експлоатацията на мрежите, тъй като при наднормено съдържание на манган и желязо в тръбите прорастват определени видове водорасли и те запушват лумена на тръбите“. 

От РЗИ са категорични, че водата в Свищов е годна за пиене.

Община Свищов е наела хидроексперти, които да установят каква е причината за 70 аварии по новия водопровод в последните седем години.

„Оказа се, че това са полиетиленови партида турски тръби, които се използват за поливане на земеделски земи“, заяви Генчев и поясни, че изпитанията са показали, че полиетиленовият водопровод аварира при налягане на водата от четири атмосфери, а би трябвало да издържа на двойно по-голямо налягане.

За Свищов водата се черпи от кладенци. Вода има, но друг сериозен проблем е съдържанието на манган в нея.

„Надяваме се на новия ВиК холдинг за изграждане на обезманганителна станция“, посочи Генчо Генчев и допълни:

„Една такава станция е в размер на 7-8 милиона лева. Манганът си е наличен, следят се нормите, няма сериозни повишения“.

Генчев увери, че свищовската вода не е отровна и е годна за пиене.

Източник: БНР