БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВОЙЦИТЕ ОТ "АЗОВ" ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ПРЕДАВАТ В ПЛЕН

Над 260 бойци от украинския националистически полк "Азов" са се предали в Мариупол на руската армия и народните милиции от Донбас

Над 260 бойци от украинския националистически полк "Азов" са се предали в Мариупол на руската армия и народните милиции от Донбас. Около 50 от тях, тежко ранени при бойните действия в завода "Азовстал" са откарани в болнично заведение в контролираната от непризнатата от Донецка народна република територии.

Над 200 бойци са отведени към Оленовка, също град, контролиран от проруските сепаратисти. Според украинските източници бойците от "Азов", които са в задоволително здравословно състояние ще бъдат разменени за пленени руски войници.

Не е ясно колко хора все още остават в подземните бункери на огромния металургичен комплекс, където се намира последната украинска съпротива в Мариупол. Повечето цивилни, които бяха използвани от националистическия полк като жив щит в огромния завоД, бяха евакуирани от там в началото на май.

В свое извънредно нощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски призна за капитулацията на част от бойците от Азов и благодари на ООН и международния червен кръст за посредничеството.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин разпореди да не се щурмува последната крепост на украинските националисти в Мариупол – завода „Азовстал“, а да се блокира, за да "не може и муха да не прехвърчи“.