БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Вотът на недоверие влиза в пленарна зала

Вотът на недоверие влиза в пленарна зала

За да бъде успешен вотът, за него трябва да гласуват 121 депутати

Депутатите ще разискват внесения от БСП вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала на политиката в областта на околната среда и водите. Дебатите по вота са точка първа от дневния ред на парламента за днес. Гласуването е насрочено за сряда, 29 януари.

БСП внесоха близо 40 страници с мотиви за вота, свързани основно с отговорността на държавата за тежкото състояние на водния сектор не само в Перник, но и в голяма част от страната. Както и нерегламентираното внасяне на отпадъци от трети страни и горенето им от топлоцентрали.

За момента БСП получи подкрепа единствено от ДПС. Двете партии разполагат общо със 104 гласа. “Воля” на Веселин Марешки не обясниха как ще гласуват, а независимите депутати от „Атака“ не се явиха на консултациите по вота.

В 40-те страници мотиви от БСП казват, че половин милион българи са на режим на вода, а има сериозна опасност това число да расте. Българите дишат един от най-мръсния въздух в Европа, а страната е превърната в сметище. Според лидера на левицата Корнелия Нинова дори да се намери решение на кризата в Перник, управляващите не знаят какво ще се случи с Шумен, Сливен, Ботевград, Търговище и Ловеч.

„Провалът на правителството на Борисов вече не е само вътрешен. Това е провал по отношение на европейското бъдеще на България. Сега е моментът не само да поискаме промяна чрез свалянето на кабинета „Борисов“, но и да изградим алтернативата, която ще видите в нашите мотиви. Това е една цялостна визия за развитие на зелена икономика, зелени градове и конкретни мерки във всяка от трите области – замърсения въздух, боклуците и решаването на проблема с управлението на водните ресурси на България“, заяви Нинова.

За да бъде успешен вотът, за него трябва да гласуват 121 депутати.

Източник: Дума