БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Вотът в чужбина

Вотът в чужбина

Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави

Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави, съобщава БНР.

Заради усложнената епидемична обстановка в Окланд - Нова Заландия, където избирателните секции отвориха врати точно в 20.00ч. българско време вчера, избирателната секция не можа да започне работа, тъй като посолството ни в Австралия и членовете на Секционна избирателна комисия - Окланд са били уведомени, че заради влошената пандемична обстановка в там, местните власти оттеглят даденото съгласие за провеждането на изборите. 

 

В Германия ще се гласува само в 40 секции. Рестрикциите са наложени от страна на германската държава. Германия е изискала и членовете на избирателните комисии да предоставят документи за пълна ваксинация или преболедуване от Covid-19.

Започна гласуването в четирите избирателни секции на територията на Руската федерация

Две избирателни секции са отворени в Москва – в посолството и в Българския център на промишлеността, и по една – в генералните консулства на страната ни в Санкт Петербург и Екатеринбург. Навсякъде ще се гласува с хартиени бюлетини, защото в нито една от секциите не се очакват в 300 и повече избиратели.

Българите в САЩ ще могат да гласуват и в щата Мериленд, след като бе открита секция в Балтимор. С нея местата за гласуване в региона около Вашингтон стават 4 със секциите в Ричмънд, Вирджиния Бийч и самата столица. В САЩ има 55 секции – с 3 по-малко от вота през юли. Първи врати ще отворят местата за гласуване по Източното крайбрежие – в 14 часа българско време. Изборният ден започва в 7 часа и приключва в 20 часа местно време. Тези, които не са включени в избирателния списък, ще могат да гласуват, след като попълнят декларация на място. В интернет страницата на българското посолство в САЩ може да се намери интерактивна карта с адресите на всички секции в страната. На изборите в САЩ юли гласуваха малко над 8900 души – около 3% от българската общност в САЩ, по неофициални данни на МВнР.

Българите в Обединеното кралство ще гласуват днес в 132 секции в изборите за 47-о Народно събрание и президентските избори. На базата на подадените заявления на гласуване се очаква по-ниска активност от предишните избори през годината. 46 секции са в столицата Лондон, а 4 – в посолството.  

15 избирателни секции в Белгия и 2 в Люксембург ще отворят врати днес. Секциите в белгийския град Гент, където има най-много българи, ще бъдат 2 - с една по-малко, отколкото на предишните избори, тъй като в третата са гласували под 100 души. 6 секции има в Брюксел, 2 - в Антверпен и по една във Варегем, Льовен, Маасмехелен и Хаселт. Машинно гласуване ще има в постоянното ни представителство в Брюксел, в Гент и в Антверпен. Общият брой на упражнилите правото си на глас в Белгия през юли е около 3800 души - близо 70% от гласувалите през април над 5200. Сега се очаква избирателната активност да се доближи до тази през април. Секционните комисии са назначени навсякъде в пълен състав, освен в Хаселт, но по данни на посолството ни в Белгия, това няма да провали вота там, тъй като е налице необходимият минимум.

В Испания сънародниците ни ще гласуват в 69 избирателни секции в 60 населени места. Изборният ден започва в 7 часа местно време и ще приключи в 20. Това е най-големият брой избирателни секции откриван до сега в Испания. На предишните избори на 11 юли те бяха 67, на 4-ти април - 53, а през 2017-та година – 38 на брой. Електронно заявление за гласуване са подали подали едва 3 202-ма души при 4 157 на предишните избори. През април заявления подадоха 7 946 души, но гласуваха 20 309. От избирателните комисии очакват сега да се случи същото и предупреждават гласоподавателите да си планират повече време за попълване на документите на място. Машинно гласуване ще има в 19 от избирателните секции, а в останалите 50 вотът ще бъде с хартиени бюлетини.