БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВЪПРЕКИ УСМИВКИТЕ ПРЕД КАМЕРАТА: СПОРНИТЕ ТОЧКИ МЕЖДУ АНКАРА И ВАШИНГТОН ОСТАВАТ

Срещата между президентите на Турция и Съединените щати Реджеп Ердоган и Джо Байдън в Брюксел не доведе до пробив в безизходицата в двустранните отношения

Срещата между президентите на Турция и Съединените щати Реджеп Ердоган и Джо Байдън в Брюксел не доведе до пробив в безизходицата в двустранните отношения. Въпреки усмивките пред камерите и уверенията в непоколебимо сътрудничество нито един от двамата лидери не даде рецепти за решаването на проблемите по линията Анкара-Вашингтон.

След като встъпи в длъжност Байдън възприе по-хладен тон към Ердоган от предшественика си Доналд Тръмп. Новият американски президент бързо призна убийствата на арменци през 1915 г. за геноцид, с което ядоса Турция, и засили критиките към Анкара по въпроса за човешките права.

Турция, която има втората по големина армия в НАТО, разгневи съюзниците си като закупи руска отбранителна система и се намеси във военните конфликти в Сирия и Либия. Турция също така има териториални спорове с Гърция и Кипър в Средиземно море.

Ердоган даде да се разбере, че двамата лидери не са успели да преодолеят разногласията си и относно руската противоракетна система С-400, заради която САЩ изключиха Турция от програмата за изтребители Ф-35 и наложиха санкции на представители на отбранителната промишленост.

"Разбира се, невъзможно е въпросът за С-400 да не е бил на преговорната маса с Байдън. Изразих същото мнение, което сме заявявали и по-рано. Също така докладвах за стъпките, които можем да направим съвместно по отношение на отбранителната индустрия", заяви Ердоган.

Турският президент напоследък смекчи антизападната си реторика, тъй като търси чуждестранни инвестиции за своята страна, засегната от валутна криза и икономически спад, допълнително влошени от пандемията.

От екипа на Байдън на свой ред са пестеливи откъм коментари за обменените с Ердоган мнения.